Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Datum objave: 14.04.2017. 10:34

Prodaja neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta i poslovnih objekata zv. Gradac (K.O. Konjic I) radi gradnje sportsko-rekreacionog kompleksa

Izvor: Oslobođenje, 14.04.2017.

BOSNA I HERCEGOVINA

Federacija Bosne i Hercegovine

Hercegovačko-neretvanski kanton

OPĆINA KONJIC

NAČELNIK

 

Broj: 01-33-6-1147/17

Konjic;12. 4. 2017. Godine

 

Na osnovu člana 363. Zakona o stvarnim pravima ("Službene novine FBiH", broj 66/13 i 100/13), članova 2, 5, 7. i 8. Pravilnika o postupku javnog konkursa za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, kantona, općina i gradova ("Službene novine FBiH", broj 17/14 ) i člana 38. Statuta Općine Konjic ("Službeni glasnik Općine Konjic", broj 4/11, 6/11), načelnik Općine Konjic raspisuje

 

JAVNI OGLAS O NADMETANJU - LICITACIJI

za prodaju nekretnine u vlasništvu Općine Konjic

 

1. PODATAK O NEKRETNINI

Raspisuje se javni oglas o nadmetanju - licitaciji za prodaju sljedeće nekretnine u vlasništvu Općine Konjic:

a) Zemljište i poslovne objekte zvani "Gradac", površine 7.407 m2; označene kao k.č. broj 706/2, upisana u zk. ul. 1331; k.o. Konjic I (Pomoćna zgrada 42 m2, bazen 1.016 m2; javno parkiralište 3.947 2; poslovna zgrada 142 m2; zemljište uz privrednu zgradu 2.260 m2)

b) Neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište označeno kao k.č. 706/3, površine 1.398 m2 upisane u zk. ul; K.O. Konjic I i k.č. 706/5 površine 6.258 m2 upisane u zk. ul; K.O. Konjic I

Nekretnine iz stava 1. ovog Člana se prodaju kao cjelina, a radi gradnje sportsko-rekreacionog kompleksa, prema urbanističko tehničkim uslovima koje će utvrditi Služba za prostorno uređenje, građenje i obnovu u rješenju o urbanističkoj saglasnosti, a proisteklih iz regulacionog plana "Gradac".

Korisna površina objekta će biti utvrđena nakon izrade Glavnog projekta objekata u postupku izdavanja odobrenja za građenje sa krajnjim rokom izgradnje svih objekata u roku od 6 (šest) godina.

 

2. POČETNA CIJENA NEKRETNINE

Početna cijena nekretnine iz tačke 1., koji se prodaju kao cjelina; iznosi:

Nekretnine iz tačke 1. pod a) 843.102,00 KM

Nekretnine iz tačke 1. pod b) 75.181,92 KM

U početnu prodajnu cijenu nije uračunata naknada za pogodnost lokacije - renta, ni ostale propisane naknade.

Nekretnine iz stava 1. ovog člana se prodaju kao cjelina s tim da se kupoprodajna cijena nekretnine: iz tačke 1. pod a) ima isplatiti ODMAH u iznosu od 168.140,00 umanjen za iznos kapare + (uvećanu) za PDV obračunat na kupoprodajnu cijenu nekretnine, a ostatak kupoprodajne cijene u roku do 46 mjesečnih rata od dana potpisivanja notarski obrađenog ugovora, a kupoprodajna cijena nekretnine iz tačke 1. pod b) ima se isplatiti, ODMAH, u ukupnom iznosu.

 

3. KAPARA (depozit) za učešće u postupku nadmetanja - licitacije iznosi 50.000,00 KM.

Učesnici nadmetanja - licitacije su dužni uz prijavu za učešće na nadmetanju - licitaciji dostaviti dokaz o izvršenoj uplati kapare (depozita) na depozimi račun Općina Konjic broj 160 460 034 633 15 06 otvoren kod Vakufske banke Konjic, uz naznaku vrste prihoda: 722449, te pozivom na broj 0000000003.

 

4. PRAVO SUDJELOVANJA U POSTUPKU JAVNOG NADMETANJA

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja - licitacije imaju sva pravna i fizička lica. Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja - licitacije, imaju i dva ili više fizičkih, odnosno pravnih lica po osnovu ugovora o zajedničkoj gradnji ako su potpisi ugovarača ovjereni kod nadležnog organa za ovjeru potpisa i ako su ugovorom ovlastili jednog ugovarača da učestvuje u postupku javnog nadmetanja- licitacije.

 

5. KRITERIJ ZA IZBOR NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA

Postupak javnog nadmetanja - licitacije provodi Komisija za provođenje javnog nadmetanja - licitacije imenovana rješenjem načelnika Općine Konjic. Osnovni kriterij za izbor najpovoljnijeg ponuđača je najveća ponuđena cijena u postupku javnog nadmetanja -licitacije.

 

6. NAČIN VRAĆANJA KAPARE-DEPOZ1TA

Uplaćeni depozit se neće vratiti ukoliko učesnik javnog nadmetanja - licitacije, koji je izabran kao najpovoljniji ponuđač, odustane, odnosno odbije potpisati kupo-prodajni ugovor, ne dostavi bezuslovnu bankarsku garanciju iz tačke 8. ovog javnog oglasa. Učesniku javnog nadmetanja - licitacije, koji ne ostvari pravo na kupovinu nekretnina će se uplaćeni depozit vratiti u roku od 8 (osam) dana od dana zaključenja postupka javnog nadmetanja - licitacije.

 

7. NAČIN, USLOVI I ROK PLAĆANJA KUPOPRODAJNE CIJENE

Učesnik javnog nadmetanja - licitacije koji je proglašen najuspješnijim i davanja saglasnosti, od općinskog javnog pravobranioca, za zaključenje ugovora o prodaji nekretnine u vlasništvu Općine Konjic će zaključiti ugovor o kupoprodaji, koji mora biti notarski obrađen. Kupac je dužan kupoprodajnu cijenu platiti:

Nekretnine iz tačke 1. se prodaju kao cjelina, s tim da se kupoprodajna cijena nekretnine iz. tačke 1. pod a) ima isplatiti ODMAH u iznosu od 168.140,00 umanjen za iznos kapare + (uvećanu) za PDV-e obračunat na kupoprodajnu cijenu nekretnine, a ostatak kupoprodajne cijene u roku do 46 mjesečnih rata od dana potpisivanja notarski obrađenog ugovora, a kupoprodajna cijena nekretnine iz tačke 1. pod b) ima se isplatiti ODMAH u ukupnom iznosu. U slučaju zakašnjenja u plaćanju ugovorene cijene, kupac je dužan uz kupoprodajnu cijenu platiti zakonsku zateznu kamatu za period kašnjenja, računajući od dana dospijeća do isplate.

Ukoliko kupac ne plati ugovorenu kupoprodajnu cijenu, smatraće se da je jednostrano raskinuo kupoprodajni ugovor i gubi pravo na povrat kapare-depozita. Pravo vlasništva na kupljenoj nekretnini kupac stiče uknjižbom u zemljišnim knjigama nakon stoje dostavio bezuslovnu bankarsku garanciju na ukupan iznos ostatka ponuđene cijene nekretnine iz tačke 1. pod a). Troškove izrade notarske obrade ugovora o kupoprodaji, porez na promet nekretnine, takse za uknjižbu i - sve ostale troškove koji se odnose na postupak kupoprodaje snosi kupac.

 

8. VRIJEME I NAČIN PREDAJE NEKRETNINE KUPCU

Predaja nekretnine u posjed kupca će se izvršiti nakon uplate cjelokupnog iznosa ugovorene kupoprodajne cijene iz tačke 1. pod b) i dijela obaveze navedene u tački 2, odnosno 7. ovog javnog oglasa kao i dostave bezuslovne bankarske garancije izdate od poslovne banke na ukupan iznos ostatka ponuđene cijene nekretnine iz tačke 1. pod a), u u roku od 8 (osam) kalendarskih dana od daha zaključenja kupoprodajnog ugovora. Kod uvođenje u posjed će se izvršiti obilježavanje nekretnine, o čemu će se sačiniti zapisnik.

 

9. PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA JAVNOM NADMETANJU - LICITACIJI

Sadržaj prijave:

Prijava za učešće na javnom nadmetanju - licitaciji se podnosi u pisanom obliku i mora sadržavati sljedeće: za fizička lica: ime i prezime, JMBG, broj lične karte, adresa stanovanja i broj telefona za pravna lica: naziv, sjedište, ID i PDV broj, broj telefona, potpis ovlaštenog lica i pečat za pravna i/ili fizička lica koja su zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji, prilažu ugovor o zajedničkoj gradnji i ukoliko ugovorom nije određeno lice koje će učes-tvovati na javnom nadmetanju - licitaciji, notarski ovjerenu saglasnost ugovornih strana kojom se daje ovlaštenje za učešće na javnom nadmetanju - licitaciji Uz prijavu na javno oglas se dostavlja sljedeće:

a) za fizička lica:

ovjerenu fotokopiju lične karte,

dokaz o uplaćenom iznosu na ime kapare.

b) za pravna lica

ovjerenu fotokopiju rješenja o upisu u sudski registar ili rješenje o obavljanju djelatnosti, dokaz o uplaćenom iznosu na ime kapare.

 

10. DAN I MJESTO ODRŽAVANJA JAVNOG NADMETANJA - LICITACIJE

Javno nadmetanje - licitacija će se održati u sali za sastanke u zgradi Općine Konjic (I sprat) u četvrtak, 27. aprila 2017. godine, sa početkom u 11 sati.

Javnom nadmetanju - licitaciji je dužan da prisustvuje podnosilac prijave ili lice koje ima punomoć za zastupanje podnosioca prijave za postupak javnog nadmetanja - licitacije (punomoć mora biti sačinjena u formi notarski obrađene isprave).

 

11. ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVE

Rok za dostavljanje prijava za javno nadmetanje - licitaciju je 27.4. 2017. godine do 10.30 sati. Podnosilac neblagovremene ili nepotpune prijave neće moći sudjelovati u postupku javnog nadmetanja. Prijave sa naprijed navedenim dokazima se podnose na protokol u šalter-sali Općine Konjic ili putem preporučene poštanske pošiljke u zatvorenoj koverti na adresu: OPĆINA KONJIC Maršala Tita 62 88 4000 KONJIC sa naznakom

Komisija za provođenje javnog nadmetanja -licitacije

"NE OTVARATI DO 27. 4. 2017. GODINE DO 11 SATI"

 

Na poleđini koverte obavezno naznačiti ime i prezime, odnosno naziv firme i kontakt telefon. Prijava se smatra nepotpunom ukoliko ne sadrži sve što je propisano, ako nisu priloženi dokazi i isprave iz tačke 10. ovog oglasa, odnosno ako ne sadrži sve podatke predviđene oglasom.

Neblagovremene i nepotpune prijave se neće razmatrati, a uplaćeni depozit će se vratiti u roku od 8 (osam) dana od dana zaključenja postupka javnog nadmetanja. Općina Konjic ne snosi nikakve troškove ponuđača u postupku po ovom javnom oglasu, te zadržava pravo da ovaj javni oglas poništi i ne snosi nikakvu odgovornost prema učesnicima postupka javnog nadmetanja -licitacije.

 

12. OSTALO

Sve dodatne informacije u vezi sa urbanističko-tehničkim uslovima izgradnje objekta na nekretnini koja je predmet javnog nadmetanja - licitacije mogu se dobiti u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic, ul. Maršala Tita 62, svakim danom od 8 do 12 sati ili na broj telefona 036 71 22 00.

 

Naknadu po osnovu prirodne pogodnosti građevinskog zemljišta (renta) i naknadu za uređenje građevinskog zemljišta kupac plaća u postupku izdavanja uibanističke saglasnosti, odnosno odobrenja za građenje, prema važećim propisima na dan donošenja rješenja o naknadama.

 

NAČELNIK

Emir Bubalo, dipl. ecc.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: